Válás és szakítás lelki feldolgozása

Gyászfeldolgozás Módszer® Specialistaként többen keresnek fel azzal, hogy segítségükre legyek válás vagy szakítás lelki feldolgozásában. A Gyászfeldolgozás Módszer® Egyéni Programja ebben is segítség lehet. A módszer alapjául szolgáló kézikönyv egyik szerzője, Russel Friedman is feleségével, Vivienne-nel történt válása során jött rá, hogy tulajdonképpen fogalma sincsen arról, hogy – lelki értelemben – hogyan kell (szépen és jól) elválni. Rájött, hogy szüksége van egy hathatós eszközre, amely segít feldolgozni és továbblépni azon a veszteségen, amit a Vivienne-nel való kapcsolat megromlása és házasságuk felbontása eredményezett.

Ez az írás a válás lelki feldolgozásáról szól, és nem célja a válás menetének taglalása.

A válást vagy a szakítást nagyon nehéz feldolgozni, különösen ha sok évig éltetek együtt, közös vagyonotok és gyermekeitek is vannak. Ilyenkor ugyanis nemcsak volt társadtól kell elbúcsúznod, hanem közös helyektől, szokásoktól, használati tárgyaktól is. Búcsút kell mondani annak a sok emléknek, amelyek összekötöttek Titeket. Noha ezeket elfelejteni nem lehet, a válás vagy a szakítás lelki feldolgozásával elérhetjük azt, hogy már ne akadályozzanak a továbblépésben. Teljesen rendben van, ha mindez alatt az idő alatt érzékenyebb vagy, koncentrációs-, evés- és alvászavarod jön elő, belemenekülsz az evésbe, ivásba, szexbe, vásárlásba, sorozatokba vagy a mindig kéznél levő munkába, és persze egy hirtelen adódó új kapcsolatba is. De lehet olyan fázis is, amikor annyira elfáradsz érzelmileg, hogy közönyösnek, „érzéstelennek” éled meg magadat.

A gyászfeldolgozás alapító atyjai szerint „a feldolgozás azt jelenti, hogy visszakapjuk kellemes emlékeinket anélkül, hogy lelkiismeret-furdalás vagy bűntudat árnyékolná be őket.” (James – Friedman) Vagyis a válás vagy szakÍítás feldolgozásával nem fogjuk elfelejteni volt párunkat, azonban képesek leszünk beépíteni az életünkbe azt a sok vagy kevés jót is, amit a vele való kapcsolódás adott. A válás fájdalmas szakaszában sértettség, harag árnyékolhatja be a jó dolgokat, azonban a válás feldolgozásával teljesebb képet kaphatunk a kapcsolatról, ami által könnyebb lesz elfogadnunk, hogy életünk része volt, és hogy milyen módon volt a része.

Miért nehéz elválni?

 

A válás veszteség. És ahogy az általam képviselt módszer írói fogalmaznak, „azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt.” (James – Friedman) Van forgatókönyvünk arra, hogy milyen összejönni valakivel, társadalmunkban több száz éves szokások élnek még mindig a lánykérés és a házasságkötés ünneplésére. A válásnak a formáját azonban nekünk kell kitalálnunk. Természetesen van rá egy jogi procedúra, azonban a lelki feldolgozás terén gyakran eszközök nélkül állunk. Hol is kezdjük a lezárást? Mi az első lépés?

Először is, jó ha tudatosítjuk, hogy a válás vagy a szakítás folyamán gyászolunk. A gyász pedig a veszteségeket követő természetes folyamat, amely ellentmondásos érzések összessége. Egy válás folyamán is megjelenhet bennünk szomorúság, harag, sértettség, miközben lehet, hogy látjuk azokat a perceket is, amikor örömtelien voltunk együtt. Mindez egy nagy és erős érzelmi kavalkádot okoz, amely leginkább egy érzelmi hullámvasútra emlékeztet.

Hogyan tudok segíteni a válás folyamatában?

Végigkísérlek egy hét alkalmas folyamaton, amely során búcsút mondhatsz mindannak a fájdalomnak és rossz érzésnek, amely a volt párodhoz köt. A Gyászfeldolgozás Módszer® egyéni programjával több, mint negyvenféle veszteség feldolgozását elősegíthetjük, köztük a válást és a szakítást is.

Te is kaptál már hasonló „jó” tanácsokat, amik nem segítettek válásod vagy szakításod feldolgozására?

 • Erősnek kell lenned!
 • Fiatal vagy még, majd találsz másikat!
 • Foglald el magad!
 • Az idő mindent megold.
 • Ne szomorkodj, ennek így kellett lennie.

Ha úgy érzed, ezek nem segítettek, nem Veled van a baj. Társadalmunkban nincs igazán kultúrája annak, hogy hogyan is segítsünk másokat (és önmagunkat), ha veszteség ér minket.

Fontos elfogadni, hogy minden gyász és minden válás vagy szakítás egyedi, mert minden ember egyedi, és minden emberi kapcsolat különböző. Továbbá a Gyászfeldolgozás Módszer® képviselőjeként úgy gondolom, nincsenek a gyásznak mindenkire érvényes szakaszai. Tehát nem gond, ha a válásodat másként éled meg, mint az ismerősöd vagy épp az exed. És az is teljesen rendben van, hogy ha azt érzed, senki sem igazán tudja átérezni, amit Te érzel.

Miért válaszd válásod vagy szakításod lelki feldolgozására a Gyászfeldolgozás Módszerét®?

 • mert ez egy tesztekkel alátámasztott, jól működő módszer, amely már sokaknak segített
 • mindössze két hónap alatt hatalmas löketet adhatsz a válásod vagy szakításod feldolgozására, amitől jobban tudsz majd koncentrálni a jelenre, és akár a gyermekeidnek is többet tudsz segíteni
 • eszközt kapsz a kezedbe, amely mindig ott lesz Veled, amikor legközelebb veszteség ér
 • mert „A lezáratlan érzelmek hatalmas energiamennyiséget emésztenek fel.” (James – Friedman). Azzal, hogy ha lezárod az érzéseidet, saját energiáidat szabadítod fel.
 • a feldolgozás után más szemmel látod majd volt kapcsolatodat
 • ez alatt a hét hét alatt fogom a kezedet, és végig melletted leszek lelkileg, hogy a feldolgozás minél sikeresebb legyen
 • én magam is sikerrel dolgoztam fel jó pár veszteséget a módszer segítségével, amely mindig segített továbblépni

Nekik is segítettem

„Eszter egy olyan veszteségem feldolgozásán kísért végig, ami sokkal erősebben hatott rám, mint sem azt a folyamat elején hittem. Már az első alkalomtól kezdve éreztem, hogy mélyen megért és támogató módon együttérez velem, „lát engem”. A folyamat során felmerülő „előre nem várt” fordulatokra is úgy reagált, hogy végig éreztem, hogy szükség esetén támaszkodhatok rá. Magam is segítő foglalkozású révén van egy rálátásom arra, hogy mennyire vegyesek az ezen a területen működő szakemberek kvalitásai. Esztert kifejezetten magas kvalitásúnak érzékeltem, így jó szívvel ajánlom.” 

„A hét alkalom végére sikerült a folyamatos sírás állapotából kikerülnöm, most már tudok a családom többi tagjával is értelmesen kommunikálni. Eljutottam oda, hogy tudom folytatni az életemet, és tudok beszélni az emberekkel. A hét alkalmas gyászfeldolgozási folyamat során rájöttem, hogy minden gyász más, ahogy mások az emberek is. Eszterrel személy szerint nagyon jó volt együtt dolgozni a gyászfeldolgozás módszer egyéni programjának keretein belül. Finoman és őszinte együttérzéssel beszélgetett velem. Soha nem tolakodóan viselkedett, inkább megnyugtatólag, tele megértéssel.

Ha elkezded a folyamatot, melyek lesznek a válásod feldolgozásának a lépései?

 • Megvizsgálhatod, milyen tévhitekkel találkoztál eddigi életedben a veszteségekkel való megküzdésekkel kapcsolatban, hiszen ez nagyban befolyásolja azt, hogy most hogyan próbálsz megküzdeni
 • Számba veheted az életben Téged ért veszteségeket, hiszen ezek egymásra tudnak rakódni, és befolyásolhatják azt, hogy hogyan éled meg a válásodat
 • Feltárhatod az exeddel való kapcsolatod érzelmi rétegeit:
  ◦ Mi maradt kimondatlanul?
  ◦ Mi fáj(t) és mi okozott örömet?
  ◦ Mi az, amit megbántál?
  ◦ Mi az, amit megszépítettél?
  ◦ Mi az, amit megbocsátanál?
  ◦ Mi az, amiért bocsánatot kérnél?
 • Elbúcsúzhatsz ettől a kapcsolódástól, és lezárhatod az érzelmi kommunikációt

Fontos leszögezni, hogy a válás lelki feldolgozása a Gyászfeldolgozás Módszerével® nem terápia, hanem egy önsegítő cselekvésprogram, amellyel felvértezve a jövőben is meg tudsz küzdeni majd Téged ért más veszteségekkel. A program során érzésekkel fogsz dolgozni, és minden alkalommal lesznek rövid házi feladatok, amelyeket otthon írásban kell elvégezned. Nem azért, mert én kérem. Önmagadért, és ha vannak, akkor gyermekeidért.

Érdekel a dolog! Mikor és hol kezdhetünk?

Akár a jövő héten, online bárhonnan vagy személyesen Szeged belvárosában. Gyászfeldolgozás Módszer® specialistaként végigvezetlek egy 7 alkalmas egyéni folyamaton, amely alatt lehetőséged lesz nagy lépést tenni a válásod vagy szakításod lelki feldolgozásában. Ha szeretnél belevágni, vagy csak kérdésed van, írj bátran!

veszteség és gyászfeldolgozás
Gyászfeldolgozás Módszer Specialista
Gyászfeldolgozás Módszer - igazoltan hatékony

Kapcsolatfelvétel