Perinatális veszteségek feldolgozása
(nehezített teherbe esés, vetélés, abortusz, császármetszés stb.)

Én magam is többféle veszteséget éltem át, de az egyik talán legnehezebb az évekig tartó vágyakozás és sikertelen kísérlet volt arra, hogy gyermekem születhessen. A vérzésem első napján minden nap szembesültem azzal, hogy „most sem estem teherbe”. Rengeteget sírtam. Kipróbáltunk természetgyógyászati módszereket, próbáltuk a témát „elengedni” is (ezt a tanácsot tőlem sosem fogjátok megkapni, mert ezt a kérdést elengedni szerintem lehetetlen. Az elengedés vagy megszületik vagy sem, de tanácsra biztosan nem fog). Fájdalmas volt megkapni a „meddő pár” címkét is.

Végül többedik lombikkezeléssel fogant meg mostanra óvodás korú kislányunk, így átmentem azon is, hogy milyen érzelmi és fizikai terhet rónak ránk a hormonkezelések, mit jelent saját magamnak injekciót adni, a munkahelyről gyakran elkéretőzni. Nagy utat jártam be azóta, hogy a kezelések alatt a témát tabuként kezeltem odáig, hogy mostanra nyíltan és őszintén tudok erről a témáról beszélni, és támogatást nyújtani azoknak, akik hasonló nehézségekkel küzdenek. Ezen kívül számos más perinatális veszteségben is érintett lehetsz, legyen szó császármetszésről, vetélésről, abortuszról, koraszülésről, sérült gyermek születéséről stb. A veszteségfeldolgozás sokat segíthet a történteket átkeretezni, más szemüveggel ránézni, és erőt gyűjteni a megküzdéshez.

Milyen esetekben tud Neked segíteni a Gyászfeldolgozás Módszer®?

 

A válás veszteség. És ahogy az általam képviselt módszer írói fogalmaznak, „azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt.” (James – Friedman) Van forgatókönyvünk arra, hogy milyen összejönni valakivel, társadalmunkban több száz éves szokások élnek még mindig a lánykérés és a házasságkötés ünneplésére. A válásnak a formáját azonban nekünk kell kitalálnunk. Természetesen van rá egy jogi procedúra, azonban a lelki feldolgozás terén gyakran eszközök nélkül állunk. Hol is kezdjük a lezárást? Mi az első lépés?

Először is, jó ha tudatosítjuk, hogy a válás vagy a szakítás folyamán gyászolunk. A gyász pedig a veszteségeket követő természetes folyamat, amely ellentmondásos érzések összessége. Egy válás folyamán is megjelenhet bennünk szomorúság, harag, sértettség, miközben lehet, hogy látjuk azokat a perceket is, amikor örömtelien voltunk együtt. Mindez egy nagy és erős érzelmi kavalkádot okoz, amely leginkább egy érzelmi hullámvasútra emlékeztet.

Minden gyász egyedi, mert minden ember egyedi, és minden emberi kapcsolat különböző

Ha érintett vagy az alábbi veszteségek közül egy vagy több esetén:

 • nehezített teherbeesés, sikertelen próbálkozások a teherbe esésre természetes vagy mesterséges úton
 • vetélés
 • abortusz
 • koraszülés
 • császármetszés
 • sérült gyermek születése
 • lemondás arról, hogy saját vér szerinti gyermekünk születhessen
 • annak az álomnak az elveszítése, hogy fiatalon / valaha szülők lehetünk

Ezeket a veszteségeket átfogó néven perinatális, vagyis szülés- és születéskörüli veszteségeknek hívjuk. Tapasztalataim szerint a témát gyakran tabu övezi, szégyenérzet kíséri vagy a környezetünk nem érti, hogy miért viselnek meg minket annyira ezek az események, miért nem vagyunk már jobban.

Noha átéltem a magam történetét, és emlékszem, milyen érzés volt a fenti helyzetekben lenni, azt nem tudhatom, hogy Te pontosan mit érzel. Senki sem tudhatja. A Gyászfeldolgozás Módszer® szerint a legjobb esetben is csak emlékezhetünk, hogy mi hogyan éreztük magunkat, amikor minket ért valamilyen hasonló veszteség, mint Téged. „Még egy jó szándékú barát – aki hasonló veszteséget élt át –, sem tudhatja, vajon Te mit érzel.” (James – Friedman)

Minden gyász egyedi… van ebben valami szabadság, hogy hadd érezzem magam úgy, ahogy, hadd legyen az enyém legalább az érzés. Lehetek pokolian, lehetek kimerült, fáradt, reményvesztett, csalódott. Ilyen érzések között nem segítenek azok a mondatok, hogy „engedd el”, „fiatal vagy még, lesz majd (másik) gyermeked”, „foglald el magad”, „ne sírj”. Pedig hasonló „jó” tanácsokat valószínűleg Te is hallottál a környezetedtől. Ha úgy érzed, ezek nem segítettek, nem Veled van a baj. Ez teljesen természetes.

Miért érdemes feldolgozni a Téged ért perinatális veszteségeket?

„A feldolgozatlan gyászból eredő óvatosság behatárolja a nyitottságra, szeretetteljességre való képességünket” – mondják a Gyógyulás a gyászból című kézikönyv szerzői, akik egyike koraszülött, kétnapos kisfiát veszítette el. Hát ezért. A feldolgozatlan gyász súlyként tud ránk nehezedni, és befolyásolja a mindennapokat. Nem tudunk jelen lenni, állandóan a múlton rágódunk (esetleg a jövőt tervezzük), álmatlanság, evészavar, koncentrációzavar, kimerültség lesz rajtunk úrrá. Ezek mind a gyász természetes velejárói. A gyászfeldolgozás során ezek a tünetek javulhatnak, és képes lehetsz visszatérni a saját életedbe. Újra próbálkozni vagy újratervezni. Vagy elfogadni azt, ami van.

Melyek lesznek a feldolgozás lépései?

 

 • Megvizsgálhatod, milyen tévhitekkel találkoztál eddigi életedben a veszteségekkel való megküzdésekkel kapcsolatban, hiszen ez nagyban befolyásolja azt, hogy most hogyan próbálsz megküzdeni
 • Számba veheted az életben Téged ért veszteségeket, hiszen ezek egymásra tudnak rakódni, és befolyásolhatják azt, hogy hogyan éled meg a Téged ért veszteséget
 • Feltárhatod a veszteséged érzelmi rétegeit (ami kimondatlanul maradt, aminek örülsz, amit megbántál és amit megbocsátanál)
 • Elbúcsúzhatsz ettől a kapcsolódástól, és lezárhatod az érzelmi kommunikációt

Miért különleges ez a program?

A Gyászfeldolgozás Módszer nem pszichoterápia, hanem egy önsegítő cselekvésprogram. Azért ajánlom, mert:

 • tesztekkel alátámasztott, jól működő módszer, amely már sokaknak segített
 • mindössze két hónap alatt hatalmas löketet adhatsz a Téged ért perinatális veszteség feldolgozásának
 • eszközt kapsz a kezedbe, amely mindig ott lesz Veled, amikor legközelebb veszteség ér
 • mert „A lezáratlan érzelmek hatalmas energiamennyiséget emésztenek fel.” (James – Friedman).
 • Azzal, hogy ha lezárod az érzéseidet, saját energiáidat szabadítod fel.
 • a feldolgozás után más szemmel látod majd a világot és Önmagadat
 • ez alatt a hét hét alatt fogom a kezedet, és végig melletted leszek lelkileg, hogy a feldolgozás minél sikeresebb legyen
 • 2023 év elején elvégeztem a Támasznyújtás pre- és perinatális veszteségek esetén című továbbképzést, amely segített átfogó képet kapni a témáról, hogy még jobban támogathassalak Téged.

Ha elkezded a folyamatot, melyek lesznek a válásod feldolgozásának a lépései?

 • Megvizsgálhatod, milyen tévhitekkel találkoztál eddigi életedben a veszteségekkel való megküzdésekkel kapcsolatban, hiszen ez nagyban befolyásolja azt, hogy most hogyan próbálsz megküzdeni
 • Számba veheted az életben Téged ért veszteségeket, hiszen ezek egymásra tudnak rakódni, és befolyásolhatják azt, hogy hogyan éled meg a válásodat
 • Feltárhatod az exeddel való kapcsolatod érzelmi rétegeit:
  ◦ Mi maradt kimondatlanul?
  ◦ Mi fáj(t) és mi okozott örömet?
  ◦ Mi az, amit megbántál?
  ◦ Mi az, amit megszépítettél?
  ◦ Mi az, amit megbocsátanál?
  ◦ Mi az, amiért bocsánatot kérnél?
 • Elbúcsúzhatsz ettől a kapcsolódástól, és lezárhatod az érzelmi kommunikációt

Fontos leszögezni, hogy a válás lelki feldolgozása a Gyászfeldolgozás Módszerével® nem terápia, hanem egy önsegítő cselekvésprogram, amellyel felvértezve a jövőben is meg tudsz küzdeni majd Téged ért más veszteségekkel. A program során érzésekkel fogsz dolgozni, és minden alkalommal lesznek rövid házi feladatok, amelyeket otthon írásban kell elvégezned. Nem azért, mert én kérem. Önmagadért, és ha vannak, akkor gyermekeidért.

Érdekel a dolog! Mikor és hol kezdhetünk?

Akár a jövő héten, online bárhonnan vagy személyesen Szeged belvárosában. Gyászfeldolgozás Módszer® specialistaként végigvezetlek egy 7 alkalmas egyéni folyamaton, amely alatt lehetőséged lesz nagy lépést tenni a veszteséged lelki feldolgozásában. Ha szeretnél belevágni, vagy csak kérdésed van, írj bátran!

„A feldolgozás azt jelenti, hogy visszakapjuk szép emlékeinket anélkül, hogy lelkiismeret-furdalás vagy bűntudat árnyékolná be őket.” (James – Friedman)

veszteség és gyászfeldolgozás
Gyászfeldolgozás Módszer Specialista
Gyászfeldolgozás Módszer - igazoltan hatékony

Kapcsolatfelvétel