Gyászfeldolgozás és veszteségfeldolgozás

„Mert azt megtanultuk, hogy hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, hogy mit tegyünk, ha elveszítjük azt.” (James – Friedmann)

Ha veszteség ér minket, gyászolók leszünk. A gyász érzésén és folyamatán nem csak akkor megyünk át, ha egy szeretett személyt veszítünk el. Gyászreakciót válthat ki az egészségünk megromlása, költözés, válás, szakítás, háziállat elvesztése vagy akár az is, ha egy álmot vagy reményt, érzést vagy kapcsolódást veszítünk el. A Gyászfeldolgozás Módszer® cselekvésprogramjának segítségével hatékonyan küzdhetünk meg a minket ért veszteségekkel. Élettel telibbek lehetünk, javulhat az alvásunk, csökkenhet szorongásunk és testi tüneteink – akkor is, ha nem mostanában, hanem régebben éltünk át veszteséget.

Ezen az oldalon általánosságban olvashatsz a Gyászfeldolgozás Módszer programjáról. A gombokra kattintva pedig továbbléphetsz arra a veszteségre, amelyben érintett vagy. Ha a veszteséged nem szerepel a gombok egyikén sem, javaslom, hogy maradj ezen az oldalon.

Ha átéljük ezeket a veszteségeket, a gyász folyamata mindenképp elindul. Tapasztalataim szerint azonban a gyász a társadalomban vagy tabu, vagy maguk a gyászolók is nagyon keveset tudnak róla. A gyászfolyamat során akár felülhetünk egy érzelmi hullámvasútra is, és egymásnak ellentmondó érzéseket élhetünk át, amelyek ijesztőek lehetnek. Kialakulhatnak testi tüneteink, alvás- vagy evészavar, függőségek. A feldolgozatlan gyász rombolhatja a kapcsolatainkat, generációkon átadható, vagy akár meg is betegíthet minket.

Mit jelent az, hogy cselekvésprogram?

 

A veszteségfeldolgozás folyamata egy önsegítő cselekvésprogram, amely során a gyászoló végiggondol, érez, leír, elmond és lezár. Vagyis sok apró, és helyes döntést hoz meg, ebben rejlik ugyanis maga a feldolgozás. Heti rendszerességű találkozásaink között házi feladatokat készít, amelyekkel aktívan tesz önmagáért.

A gyászfeldolgozás tehát nem pszichoterápia, nem csodaszer és nem is katarzisprogram. 

Milyen veszteségeket tudunk feldolgozni a Gyászfeldolgozás Módszer® segítségével? 

 • közeli hozzátartozónk, szerettünk halála, elveszítése
 • vágyott várandósság meg nem történte, vetélés
 • válás, szakítás
 • költözés
 • munkahelyváltás, munkahely elveszítése
 • háziállat elveszítése, eltűnése
 • álom, remény, terv meg nem valósulása
 • egy számunkra fontos kapcsolódásban nem (azt) kaptuk, amit vagy ahogy jól esett volna nekünk
 • bármilyen más dolog, amely számunkra veszteségélményt okoz, okozott

Amikor átéljük ezeket az eseményeket, gyakran érezhetünk erőteljes, hullámzó érzéseket: „mintha átment volna rajtunk az úthenger” vagy „mintha süllyedő homokban próbálnánk sétálni”. Ezek mind a gyász jelei lehetnek, amelyek – ha nincsenek feldolgozva – negatívan befolyásolhatják a jövőbeni terveink és céljaink sikerességét.

„A feldolgozatlan gyászból eredő óvatosság behatárolja a nyitottságra és szeretetteljességre való képességünket.” (James – Friedmann)

Gyászreakciót minden veszteség kivált belőlünk, és a módszer segítségével ezeknek a veszteségeknek a feldolgozása is megtörténhet. Valójában azt gondolom, mindannyiunknak érdemes lenne életében legalább egyszer elvégezni ezt a folyamatot, mert mindannyiunkat értek veszteségek. Van, hogy egy-egy álom meg nem valósulása nagyobb lelki terhet ró ránk, mint egy munkahelyváltás vagy költözés. A módszer elvégzésével pedig egy eszközt is kapsz a kezedbe, amellyel a jövőbeni veszteségeiddel is meg fogsz tudni küzdeni.

Ha esetleg Te és/vagy a párod érintettek vagytok a nehezített teherbe esés területén, ajánlom  bog-bejegyzésemet ebben a témában: A perinatális veszteségekről

Melyek a veszteség- és gyászfeldolgozás lépései?

A 7 vagy 8 alkalmas egyéni program során az alábbi lépésekben történik a gyászfeldolgozás:

 • először átnézzük, hogy milyen, a veszteségeiddel kapcsolatos tévhitekkel és nem működő „jótanácsokkal” találkoztál eddigi életedben – vagyis számba vesszük azokat az eszközöket, amelyek nem segítettek (pl. „Légy erős! Pótold a hiányt! Az idő mindent megold.”)
 • feltérképezzük, eddig milyen veszteségek értek életedben
 • segítek feltárni egy fontos, általad választott kapcsolódás érzelmi mélységeit, és lehetőséged lesz a ki nem mondott érzéseket megfogalmazni
 • ezt az érzelmi kommunikációt búcsúzással lezárni, és ezzel elköszönni mindattól a fájdalomtól, amely a szép emlékek átélését beárnyékolja

Egy gyászoló véleménye a módszerről

„Eszter egy olyan veszteségem feldolgozásán kísért végig, ami sokkal erősebben hatott rám, mint sem azt a folyamat elején hittem. Már az első alkalomtól kezdve éreztem, hogy mélyen megért és támogató módon együttérez velem, „lát engem”. A folyamat során felmerülő „előre nem várt” fordulatokra is úgy reagált, hogy végig éreztem, hogy szükség esetén támaszkodhatok rá. Magam is segítő foglalkozású révén van egy rálátásom arra, hogy mennyire vegyesek az ezen a területen működő szakemberek kvalitásai. Esztert kifejezetten magas kvalitásúnak érzékeltem, így jó szívvel ajánlom.” 

Érdekel a dolog! Mikor és hol kezdhetünk?

Akár a jövő héten, online vagy személyesen Szeged belvárosában. Gyászfeldolgozás Módszer® specialistaként végigvezetlek egy 7-8 alkalmas egyéni folyamaton, amely alatt lehetőséged lesz szembenézni a Téged ért veszteségekkel, és egy nagy lépést tenni a veszteségeid feldolgozásában. Ha szeretnél belevágni, vagy csak kérdésed van, írj bátran!

Tovább olvasok az alábbi témákban:

veszteségfeldolgozás és gyászfeldolgozás
Gyászfeldolgozás Módszer Specialista
Gyászfeldolgozás Módszer - igazoltan hatékony

Kapcsolatfelvétel