Táncterápia és művészetterápia

A táncterápiás foglalkozások 2023-2024-es tanévre családi okok miatt szünetelnek. Megértésedet köszönöm! Ha érdekel a táncterápia, javaslom, hogy keresd fel az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület (ikte.hu) oldalát. 

Önismeret, mozgás, alkotás

Az integrált kifejezés- és táncterápia (IKT) segítségével saját testi élményeink és mozgásunk, a belőlünk fakadó természetes tánc segítségével ismerhetjük meg mélyebben önmagunkat. A tánc fogalmát tágabban értelmezzük: mindenféle belőlünk fakadó, minket megmutató mozgás tánccá válik az értő figyelem tükrében. Mindezen túl egyéb kifejezés-művészetekkel is dolgozunk, így testi élményeinkhez és mozgásunkhoz rajz, festés, montázs- és kollázskészítés, hangadás, vers- és meseírás, színházi önkifejezés is kapcsolódik.

Szükséges-e táncos vagy egyéb kreatív tapasztalat? 

Nem. A résztvevőknek semmilyen művészi vagy mozgásos jellegű előképzettségre nincs szükségük, hiszen a módszer a művészi önkifejezésre mint alapvető emberi szükségletre tekint, amely mindannyiunkban megvan. Az IKT egy emberközpontú, rendszerszemléletű és tapasztalati alapon működő önismereti módszer, amely a kapcsolat megtartó ereje által az „itt-és most”-ban megszülető élmények gyógyító hatására épít.

Akkor sincs gond, ha nem szeretsz táncolni, sőt, ez teljesen idegen számodra. Ha nyitott vagy arra, hogy megismerj egy mozgásos módszert és kicsit kísérletezz a komfortzónád határával, akkor gyere, és próbáld ki a módszert!

Ha bármilyen kérdésed van, bátran írj üzenetet!

tánc- és művészetterápia

Hogyan zajlik egy-egy táncterápiás csoportalkalom?

Az önismereti folyamatok elfogadó, megengedő légkörben zajlanak, ahol nem kritizálunk, nem alkotunk véleményt, nem adunk tanácsot. Egyéni, kiscsoportos és teljes csoportos mozgásos folyamatokkal dolgozunk, és a mozgásban megélt tapasztalatainkat lerajzoljuk, megfestjük stb., valamint beszélünk is róluk.

Vélemények táncterápiás csoport résztvevőktől

„Hihetetlenül jó érzés volt megtapasztalni a támogató csoport, közösség erejét és szeretetét. A személyiségfejlődésemet egy teljesen új szemszögből láthattam, tapasztalhattam meg. A mozgáson és az alkotáson keresztül igazán befelé figyelhettem, így rengeteg kérdésre kaptam meg a választ. Kapcsolódásokon keresztül pedig mások tükröztek vissza, így itt is más perspektívából éltem át a fejlődésemet. Azoknak ajánlom, akik kicsit szeretnének igazán minőségi időt eltölteni magukkal, és akik szeretnék megtapasztalni a csoportban gyógyulás és fejlődés igazi erejét.”

Életem első önismereti csoportja volt. Sokszor mondják, hogy az első élmény, benyomás meghatározó, nekem ez most nagyon pozitív volt. Nagyon sok lehetőséget jelentett számomra: más megközelítésre, más reakcióra inspirált önmagammal, a többiekkel, egyáltalán a kialakult közösséggel kapcsolatban. Voltak nagyon nehéz szakaszok, de hálás vagyok, hogy ezeket egy számomra biztonságos környezetben élhettem meg. A legnagyobb érték számomra amit itt kaptam, hogy sokkal megengedőbb vagyok önmagammal szemben, ez ad egy nyugalmat és többletenergiát.”

„Ez volt az első önismereti csoportom, és itt megtapasztalhatjátok, milyen kicsit hordozni egymást. Amiben gyenge vagyok, abban a másik megerősített, amiben tudtam, én támogattam a többieket. Nincs elvárás, csak cél, amit magadnak állítasz fel. Olyan mélységekig el lehet jutni az alkotáson, mozgáson, táncon keresztül önmagadhoz, ami függővé tesz, minden órán részt fogsz venni. Ez az egyik legmagasabb szintű törődés, amit nyújthatsz saját magad számára.”

Milyen táncterápiás csoporthoz csatlakozhatom?

Induló zárt, szegedi csoportjaimról ide kattintva olvashatsz. Ha szeretnél tájékoztatást kapni a jövőben induló csoportokról, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre.

Hol olvashatok bővebben a táncterápia módszeréről?

Az IKT módszerről bővebben az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület honlapján olvashatsz, amelynek én is tagja vagyok.

művészetterápia-festés

Kapcsolatfelvétel