Gyászfeldolgozás: haláleset lelki feldolgozása

„Úgy érzem, őt soha senki nem pótolhatja majd…”

Gyászolsz. Kimondhatatlan veszteség ért. Ha így érzel, ez érthető, és teljesen természetes. Sőt, igazából bármilyen érzés teljesen természetes ebben az állapotban: a düh, a harag, a szomorúság, a fájdalom, a kiüresedés stb. A gyász olyan, mintha egy érzelmi hullámvasútra ülnél fel. És bár kilátástalannak tűnik ez a helyzet, mégis van kiút, és ebben szeretnék segíteni. Létezik egy tesztekkel igazolt, hatékony folyamat, amely már nagyon sok embernek segített szerte a világon. A Gyászfeldolgozás Módszere® egy önsegítő cselekvésprogram, amely során nagy lépést lehet tenni a feldolgozás felé vezető úton. Mesélek róla kicsit.

Hogyan segíthet a Gyászfeldolgozás Módszere®?

 

A módszerrel végigkísérlek egy hét alkalmas folyamaton, amely során búcsút mondhatsz mindannak a fájdalomnak, amely beárnyékolja a szerettedhez fűződő kapcsolatodat. Kimondhatod, amiért hálás vagy neki, amit kaptál tőle, ugyanakkor azt is, ami rossz érzéssel töltött el. Megbocsáthatsz neki olyan dolgokat, amelyeknek az emlékét azóta is hordozod. Mindezzel beteljesítesz egy érzelmi kommunikációt, ugyanis a feldolgozatlan gyász gyakran az érzelmi kommunikáció hiányából fakad. Mégsem felejted el. A szép emlékek megmaradnak, és azokból továbbra is táplálkozhatsz. Így fogalmazott erről nemrég egy gyászoló:

„Amikor elkezdtem a gyászfeldolgozást, az a félelem volt bennem, hogy elfelejtem a fiamat, elvesznek majd az emlékeim. Lehet, hogy másokat is ilyesmi tart vissza a segítség kérésétől – nekik írom ezt a kiegészítést. Ez a gyászfeldolgozás olyan intenzív erős koncentrálást és szerteágazó odafigyelést igényelt, hogy még közelebb kerültem a gyerekemhez. Az életem és az ő életének a kapcsolatai sok dolgot más megvilágításba helyeztek. Tisztábban látok.”

Mikor és kinek érdemes elkezdenie?

  • Ha nagy fájdalom ért, és úgy érzed, egyedül nem tudsz vele megküzdeni
  • Ha fogalmad sincs, hogyan tovább, miután közeli hozzátartozódat elveszítetted
  • Elkezdheted akkor is, ha nagyon friss a gyászod, nem kell megvárnod a „gyászévet”. Akár a haláseset napján is elkezdheted a folyamatot
  • Az egyéni program alkalmas arra is, hogy elkezdj elbúcsúzni olyan szerettedtől, aki még él, de súlyos betegségben szenved, és tudod, hogy meg vannak számlálva a napjai. A hozzá fűződő szeretetkapcsolatot soha nem fogod elveszíteni, de kimondhatsz olyan érzelmi igazságokat, amelyek segítenek majd könnyebben elengedni őt, amikor eljött az ideje
  • Akkor is tudunk a módszerrel dolgozni, ha a gyászod már több éve fennáll, és szeretted sok évvel ezelőtt halt meg
  • AHa egy hathatós eszközt akarsz a kezedbe venni, amelyet később is alkalmazhatsz, ha más, akár kisebb veszteség ér
  • Ha a találkozások között tudsz időt és energiát szánni rövid házi feladatok elvégzésére

A gyászfeldolgozás alapító atyjai szerint „a feldolgozás azt jelenti, hogy visszakapjuk kellemes emlékeinket anélkül, hogy lelkiismeret-furdalás vagy bűntudat árnyékolná be őket.” (James – Friedman) Vagyis a gyászunk feldolgozásával nem fogjuk elfelejteni szerettünket, azonban képesek leszünk beépíteni az életünkbe azt a sok jót, amit a vele való kapcsolódás adott. Fontos azonban leszögezni, hogy a gyászfeldolgozás módszere nem terápia, hanem önsegítő cselekvésprogram.

Nekik is segítettem

„Eszter egy olyan veszteségem feldolgozásán kísért végig, ami sokkal erősebben hatott rám, mint sem azt a folyamat elején hittem. Már az első alkalomtól kezdve éreztem, hogy mélyen megért és támogató módon együttérez velem, „lát engem”. A folyamat során felmerülő „előre nem várt” fordulatokra is úgy reagált, hogy végig éreztem, hogy szükség esetén támaszkodhatok rá. Magam is segítő foglalkozású révén van egy rálátásom arra, hogy mennyire vegyesek az ezen a területen működő szakemberek kvalitásai. Esztert kifejezetten magas kvalitásúnak érzékeltem, így jó szívvel ajánlom.” 

„A hét alkalom végére sikerült a folyamatos sírás állapotából kikerülnöm, most már tudok a családom többi tagjával is értelmesen kommunikálni. Eljutottam oda, hogy tudom folytatni az életemet, és tudok beszélni az emberekkel. A hét alkalmas gyászfeldolgozási folyamat során rájöttem, hogy minden gyász más, ahogy mások az emberek is. Eszterrel személy szerint nagyon jó volt együtt dolgozni a gyászfeldolgozás módszer egyéni programjának keretein belül. Finoman és őszinte együttérzéssel beszélgetett velem. Soha nem tolakodóan viselkedett, inkább megnyugtatólag, tele megértéssel.

Érdekel a dolog! Mikor és hol kezdhetünk?

Akár a jövő héten, online bárhonnan vagy személyesen Szeged belvárosában. Gyászfeldolgozás Módszer® specialistaként végigvezetlek egy 7 alkalmas egyéni folyamaton, amely alatt lehetőséged lesz nagy lépést tenni a válásod vagy szakításod lelki feldolgozásában. Ha szeretnél belevágni, vagy csak kérdésed van, írj bátran!

Végezetül álljon itt egy gyönyörű idézet Tisza Katától:

„Vettem egy kalácsot. Sima, fonott kalács volt. Ott vettem, ahol mindig is szoktam, és olyat, amilyet mindig is veszek. Persze tudom pontosan, hogy kiüresedett szokás ez, hiszen az már nincsen, akivel enni szoktam. Vagyis hát nem vagy többé.

(…) Azt is tudom, hogy egyedül eszem meg. Hogy egyedül fekszem le. Hogy egyedül kelek fel. Hogy felszelem a kalácsot, megvajazom, és amikor beviszem a szobába, te nem ébredsz fel. És nem is örülsz, hogy a kávé mellé kapod, mint kisgyerek, akit felnőttként végre kényeztetnek.

A valóságban vagyok. Tehát ez nem a gyász helyett van, hanem maga a gyász. Vagy talán inkább a gyászutó. Nem etetem meg valaki mással, és teszek úgy, mintha te volnál. Én eszem meg. Egyedül.”

(Tisza Kata: Egyedül)

veszteség és gyászfeldolgozás
Gyászfeldolgozás Módszer Specialista
Gyászfeldolgozás Módszer - igazoltan hatékony

Kapcsolatfelvétel